ZMAGOVALKI 9. SEZONE AKCIJE NAJ PLANINSKA KOČA

V akciji Naj planinska koča, ki je na Siol.net, v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije potekala že deveto sezono, so bralci Siol.net z glasovanjem med 152 planinskimi kočami (29 visokogorskih in 123 planinskih koč na nižje ležečih predelih) izbrali najboljši. Naziv naj planinska koča 2023 je pripadel Planinski koči na Sv. Jakobu (961 m, PD Preddvor), naj visokogorska planinska koča 2023 pa je postalo Zavetišče v Hudičevem borštu (1328 m, PD Preddvor).

V kategoriji naj planinske koče so se za zmagovalko na Sv. Jakobu uvrstile: Koča na Žavcarjevem vrhu (PD Maribor Matica) na drugo, Planinski dom na Boču (PD Poljčane) na tretje, Lavričeva koča na Gradišču (PD Šentvid pri Stični) na četrto in Dom planincev v Logarski dolini (PD Celje Matica) na peto mesto. Med visokogorskimi planinskimi kočami Zavetišču v hudičevem borštu sledijo drugouvrščena Kamniška koča na Kamniškem sedlu (PD Kamnik), Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica) na tretjem, Dom na Komni (PD Ljubljana Matica) na četrtem in Češka koča na Spodnjih Ravneh (PD Jezersko) na petem mestu. 

Planinci so ocenjevali urejenost, gostoljubje in ponudbo

V deveti sezoni akcije Naj planinska koča, ki je trajala od 30. maja do 5. septembra, so uporabniki lahko izbirali med 152 planinskimi kočami (29 visokogorskimi in 123 planinskimi kočami na nižje ležečih predelih). Oddanih je bilo več kot 22.100 glasov, glasovalo pa je več kot 7.800 različnih uporabnikov.

Sodelujoči v akciji so planinske koče ocenjevali po treh kriterijih, urejenosti, gostoljubju in ponudbi. Po vsakem je bilo mogoče dodeliti od ene do treh točk. Posamezni planinski koči so tako lahko skupaj dodelili največ devet točk. Točke so se med seboj seštevale in na koncu sta zmagali planinski koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli največ točk oziroma najvišjo skupno oceno.

Dobro delo se vidi navzven

Obe letošnji zmagovalki upravlja PD Preddvor, zato je bil ob veseli novici predsednik Aleš Drekonja izjemno navdušen: “Zelo smo se angažirali na obeh kočah in obiskovalce povabili k sodelovanju, tudi ves kraj je dihal z nami. Delamo dobro in to se vidi navzven. Imamo urejene koče in ves čas vlagamo vanje – kočo na Sv. Jakobu smo tudi s sredstvi z razpisa ministrstva povsem obnovili. Izpostavil bi še odlično sodelovanje z občino Preddvor in županom Rokom Roblekom.” Planinska koča na sv. Jakobu je prava družinska postojanka, saj je oskrbnica Mojca Markun predsednikova žena, nepogrešljiva je tudi pomoč njune hčerke in podpredsednika PD z družino. “Odlikujejo nas pestra ponudba in prijazne cene. Poleti, ko je sicer pri nas mrtva sezona, saj gre večina v visokogorje, prihajajo turisti in se čudijo nizkim cenam. Pomembna je tudi dobra, kakovostna hrana, trudimo se na vseh področjih.”

“Kot kaže, smo pravi, da nas imajo ljudje radi. Tisti, ki prihajajo, so zadovoljni, zagotovo ne bi bilo tako, če ne bi dobro delali. Urejamo okolico, vzdržujemo kočo, elektriko imamo prek električnih celic in pomembna pridobitev je nov hladilnik, ki smo ga prinesli do zavetišča, da bo pijača bolj ohlajena. Zdaj ponujamo le tople in hladne napitke in prenočišča, da bo koča še bolj zaživela, pa si želimo, da bi lahko ponudili vsaj osnovno hrano za zunanje obiskovalce, kakšne klobase, zaseko. Ob koncu tedna ostanem v zavetišču in si nekaj skuham, in če pride kdo lačen, mu tudi odstopim svoj krožnik, če nima svoje hrane,” je pojasnil Rajko Fende, oskrbnik Zavetišča v Hudičevem borštu (1328 m). Naj visokogorska planinska koča 2023, ki stoji na južnem pobočju Cjanovce, na spodnji strani Hudičevega boršta, ki je del gozdnega rezervata Zaplata, je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, če vremenske razmere to omogočajo.

Letošnja planinska sezona zmerno dobra

“Čestitamo planinskemu društvu Preddvor, ki upravlja obe planinski koči, ki sta med bralci Siol.net prejeli največ glasov. Planinska koča na sv. Jakobu ni presenečenje, saj se celotna ekipa društva že vrsto let trudi, da so planinci in ostali gostje na koči res zadovoljni. Koča skupaj z osebjem je sinonim za domačnost. Ob tem pomaga tudi zelo lep razgled s koče in ravno prav težka oz. lahka pot do nje. Koča je bila nedavno tudi energetsko prenovljena v okviru razpisa takratnega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč. Manjše presenečenje pa je zmaga Zavetišča v Hudičevem borštu v kategoriji visokogorskih planinskih koč. Kljub temu da koča morda ni tipično visokogorska, smo še toliko bolj veseli, da so tudi manj poznane in obiskane koče vseeno prepoznane kot gostoljubne, urejene in s prijaznimi oskrbniki,” je poudaril strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Letošnjo poletno planinsko sezono je Prašnikar v splošnem ocenil kot zmerno dobro: “Obisk gora in planinskih koč je v veliki meri krojilo nestabilno vreme, posebno v prvi polovici poletne sezone. Stabilno vreme v septembru pa je idealno tudi še za obisk visokogorja, kjer so koče povečini odprte do konca septembra. Na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Koroške, kjer je bilo zaradi poplav in nedostopnosti veliko koč zaprtih, je v tem času večina planinskih koč zdaj odprtih. Veseli smo, da je ponovno odprta Mozirska koča na Golteh, ki je v letu 2021 pogorela, zdaj pa na istem mestu stoji nova modernejša koča, ki z leseno podoba daje vtis domačnosti, ki je ne manjka tudi s ponudbo in osebjem. Glede odprtosti koč priporočamo, da predhodno preverite na spletni strani PZS.”

Namen akcije sta ozaveščanje o odgovornem odnosu do gora in promocija planinarjenja

Primarni namen akcije Naj planinska koča sta promocija planinarjenja ter spodbujanje k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi in na svežem zraku. Na drugi strani je namen akcije ozaveščanje o odgovornem odnosu do gorskega sveta in varnem obisku gora.

Akcija poudarek namenja tudi trajnosti in skrbi za okolje, zato je k skupnemu seštevku točk, ki so jih podelili glasovalci, prištetih še dodatnih pet odstotkov točk tistim planinskim kočam, ki imajo v letu 2023 certifikat Okolju prijazna planinska koča. Do okolja prijazne planinske koče so tiste koče, ki zagotavljajo do okolja prijazno energetsko učinkovitost ter so zavezane k skrbnemu in celostnemu ravnanju v občutljivem gorskem okolju, njihovi oskrbniki pa si prizadevajo, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo in okolje čim manj moteči. Seznam do okolja prijaznih planinskih koč je na voljo tukaj.