Siol.net predstavlja nove kolumniste

Ljubljana, 30. 3. 2023 – Siol.net je razširil svoje vrste rednih kolumnistov, ki kritično presojajo svet okoli nas. Že znanima in na Siol.net uveljavljenima kolumnistoma Žigi Turku in Janezu Šušteršiču so se v zadnjih nekaj mesecih pridružili  še zunanjepolitični komentator in publicist Branko Soban, strokovnjakinja za medije in voditeljica podkasta Nina Gaspari, strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič, umetnostna zgodovinarka in publicistka Majda Širca, podkaster in bloger Aljaž Pengov Bitenc ter politolog Boštjan Udovič.

“Kritično razmišljanje je gibalo razvoja”

Kolumnisti – vsak izmed njih je strokovnjak na svojem področju – ob sobotah in nedeljah na Siol.net kritično razmišljajo o aktualnih družbenih temah. Svoje poglede, razmišljanja in stališča podajajo o dogajanju na notranje- in zunanjepolitičnem parketu, gospodarstvu, športu, kulturi, medijih in drugih težavnih družbenih vprašanjih. Kolumne so na Siol.net objavljene vsak konec tedna in so med najbolj branimi vsebinami na portalu.

“Siolovi kolumnisti odstirajo in odpirajo prostor za kritično razpravo o pomembnih temah za slovensko javnost. Razmišljajo in postavljajo vprašanja, včasih razlagajo ter podajajo nasvete in rešitve, včasih pa tudi koga razburjajo. A kritično razmišljanje je gibalo razvoja. Brez razmišljanja o aktualnih problemih našega časa ne bi mogli iskati dobrih rešitev. Siolove kolumne priznanih avtorjev ponujajo dragocen kamenček v sestavljanju tega mozaika
,” je o razlogih, zakaj so kolumne kot novinarski žanr tako pomembne, povedal odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič.

Ob osmih rednih kolumnistih občasno svoje prispevke javnosti ponudita tudi znani slovenski avtor, pisatelj, režiser in predavatelj dr. Miha Mazzini ter profesorica mednarodnih odnosov in poznavalka zunanje in evropske politike dr. Sabina Lange.


Kdo so Siolovi kolumnisti in o katerih temah pišejo?

“Šport je igra srca in razuma,” pravi Tomaž Ambrožič, ki se v svojih kolumnah loteva predvsem problematike v športu. Po izobrazbi pravnik, ki pa se že tri desetletja ukvarja s športnim marketingom, je soustanovitelj, partner in direktor športno-marketinške agencije Sport Media Focus, ki deluje od leta 1997. Sodeloval je pri organizaciji nekaterih največjih športnih dogodkov pri nas. Je tudi prejemnik posebnega priznanja Društva za marketing Slovenije leta 2013.


Nina Gaspari, strokovnjakinja za medije, samostojna podjetnica in voditeljica najbolj poslušanega podjetniškega podkasta pri nas Lovim ravnotežje, sicer pa tudi učiteljica joge, se v svojih kolumnah dotika predvsem odnosov v današnji družbi in iskanju ravnovesja med delom in prostim časom. “Umetnost življenja se skriva v nenehnem iskanju ravnotežja,”pravi.

Novinar, publicist in zunanjepolitični komentator Branko Soban je pronicljivi kronist našega časa. Velik poznavalec in neutrudni kritik Putinove Rusije, pozabljenih tragedij z Bližnjega vzhoda in nekdanji dopisnik iz Kaira in Moskve se v svojih kolumnah osredotoča predvsem na mednarodno politično dogajanje.

Majda Širca je umetnostna zgodovinarka, novinarka, publicistka in avtorica številnih prispevkov in oddaj o kulturi. Je avtorica večkrat nagrajenih dokumentarnih televizijskih oddaj Povečava. Je tudi trikratna poslanka v državnem zboru in bivša ministrica za kulturo. Njene kolumne so kritika prostora in časa, v katerem živimo.

Bloger, podkaster, radijec ter pronicljivi in včasih tudi hudomušni Aljaž Pengov Bitenc je slovenski javnosti znan predvsem pod vzdevkom Pengovsky, pod katerim piše svoja kritična razmišljanja o politiki, medijih in Evropski uniji.

Politolog Boštjan Udovič se v svojih kolumnah loteva predvsem problematike diplomacije in mednarodnih odnosov. Je izredni profesor s področja diplomacije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kot gostujoči profesor predava tudi na oddelku za politične vede in sociologijo Univerze v Salzburgu.

Inženir dr. Žiga Turk je redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in nekdanji minister za razvoj ter minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Čeprav naravoslovec, je znan konservativni kritik slovenske politike in družbe, včasih tudi s kontroverznimi pogledi na svet.

Ekonomist dr. Janez Šušteršič je uveljavljen mednarodni strokovnjak, nekdanji direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj ter kasnejši finančni minister. Velja za pomembnega strokovnjaka na projektih EU in OECD za podporo ekonomskim reformam in usposabljanje državnih uprav.

Kolumne ena najbolj branih vsebin na Siol.net

Podatki obiskanosti kažejo, da so kolumne ena od najbolj branih rubrik na Siol.net. Po podatkih interne analitike kolumne na mesečni ravni bere več kot 300 tisoč obiskovalcev, ki skupaj ustvarijo pol milijona ogledov strani.

Kolumne na Siol.net lahko berete tukaj: https://siol.net/kolumne/

Za več informacij smo na voljo na: pr@tsmedia.si.