Izjemni dosežki za novinarje Siol.net in Plac

V petek, 23. 11. 2018, je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrade čuvaj/watchdog za izstopajoče novinarske dosežke iztekajočega se leta. Med dobitniki priznanj so tudi novinarji Siol.net.

Nagrado za izjemne novinarske dosežke sta prejela novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković, čuvaja za najboljšo multimedijsko zgodbo pa je prejela ekipa projekta Naši heroji na portalu Plac – Jure Mazgič, Jan Lukanović, Gal Ancelj in Matija Lepoša.

Utemeljitev Društva novinarjev Slovenije o nagrajencih:

Primož Cirman, Vesna Vuković, Siol.net: “Gre za novinarja stare šole, ki sta domala vso kariero, v kateri sta se večinoma ukvarjala s pokrivanjem gospodarstva in (z njim povezane) politike, preživela v tisku. Od leta 2016 delata za Siol.net in dokazujeta, da tudi v digitalnem svetu obstaja prostor za resne, kvalitetne in preiskovalne novinarske vsebine. Pregled njunih novinarskih prispevkov v zadnjem letu dni se bere kot kronologija slovenske tranzicije ali kot leksikon, kdo je kdo v tem procesu. Gospodarske in politične mreže, vplivni posamezniki, netransparentno delovanje institucij, ki bi same morale biti zgled ostalim – ministrstva, Banka Slovenije, DUTB, notarji, politične stranke … Več kot bogat opus novinarskega tandema ni zgolj posledica dobre obveščenosti, neverjetne vztrajnosti, volje do dela, obvladanja veščin preiskovalnega novinarstva, sinergij dveh trmastih, a poštenih značajev, in skupaj več kot 40 let izkušenj, ampak tudi trdnega prepričanja, da so novinarji tisti, ki morajo v imenu javnosti nadzorovati nosilce oblasti in razkrivati dejstva, ki niso v interesu družbenih, ekonomskih in političnih elit.”

Ekipa projekta Naši heroji na portalu Plac, Jure Mazgič, Jan Lukanović, Gal Ancelj in Matija Lepoša: “Avtorji posameznike, ki so sledili svojemu srcu in odkrili svoje poslanstvo, predstavljajo skozi serijo kratkih dokumentarnih videopredstavitev izginjajočih poklicev. Videe odlikuje fotografsko dovršen in vsebinsko skladen, formatu in tematiki ukrojen prikaz obrti, ki ga dopolnjujeta osebna pripoved posameznika in glasba, ki poskuša zgodbi dodati podton. In ravno v takšnih podtonih se kaže avtorski pečat multimedijskega dela. Vsekakor gre za serijo avtorskih del s specifično podobo, ki je odličen primer tovrstne dokumentaristike, ki si zasluži nagrado tudi kot spodbudo za nadaljnje delo.”

Več o nagrajencih si lahko preberete tudi na Siol.net.